Πατουσες και γατες

c&f

Αν μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις, μία εικόνα του εαυτού σου, είναι χίλια “Εγώ”. Είναι ωφέλιμο να πεις πολλά Εγώ κάποια στιγμή. Αν όμως μακρύνεις το διάστημα δείχνεις εγωιστής και αυτάρεστος. Μάταιος ο κόπος. Κυρίως επειδή όλοι Εγώ λέμε. Μιλάνε τα λόγια και οι εικόνες για εμάς, αντί των πράξεων μας.

Δύο πράγματα πουλάνε αυτό το διάστημα. Οι πατούσες και οι γάτες. Οι πατούσες γιατί εξακολουθούν να είναι ένα από τα πιό κρυφά μας πράγματα, αφού όλα τα άλλα τα έχουμε άπλετα φανερά και οι γάτες γιατί είναι γάτες. Πάντα οι γάτες μας δημιουργούσαν το αίσθημα της απόστασης και της πληρότητας, όταν καταφέρναμε να τις πλησιάσουμε, με κάποιο τρόπο.

Και οι πατούσες και οι γάτες είναι αγνές. Είναι θηλυκού γένους, είναι σχεδόν πάντοτε κρυμμένες. Τις μεν ευγνωμονούμε για το γεγονός πως μας στηρίζουν στη στάση μας, με τη στάση τους, την κίνηση στα πόδια μας, τις δε που μας στηρίζουν με την παρουσία τους, στην απουσία μας.

Μην παρεξηγηθώ. Πάντα θα επιλέγω τις γάτες. Ξέρουν πάντα πως να λένε Εγώ, ενώ είναι πάντα κρυμμένες πίσω, ανάμεσα και κάτω από τα πόδια μας. Για τις πατούσες δε μπορώ να πω το ίδιο.