Υποστηρίξτε με στο Patreon.com

Γειά σας! Είμαι ο Γιώργος Ερνέστο Μουρελάτος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, φωτογράφος και κοινωνικός νίντζα κι αυτή είναι η καμπάνια μου στο Patreon.com. Θέλω να σας μιλήσω ειλικρινά, σα να γνωριζόμαστε.

Κατ’ επάγγελμα είμαι δάσκαλος θεάτρου κι Εκπαιδευτής Δημοσίου Λόγου και Παρουσιάσεων. Διδάσκω τους ανθρώπους θέατρικές διαδικασίες και πως να έχουν μια καλύτερη διάδραση με το κάθε είδους κοινό, σε οποιαδήποτε περίσταση, οποιοδήποτε χώρο, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω, την εκπαίδευση στο θέατρο και την επιχειρηματικότητα μα αυτό είναι μόλις ένα κομμάτι από τα όσα φτιάχνω στην καθημερινότητα. Ασχολούμαι ακόμα με ένα ευρύ φάσμα τέχνης, πέρα από το θέατρο, όπως η συγγραφή, η φωτογραφία και το βίντεο, το σπικάζ και υπεραγαπώ την ποίηση.

Ανεβάζω παραστάσεις. με κείμενα κυρίως ποιητικά ή φιλοσοφικά. Προσπαθώ να προωθήσω την έννοια του θεατρικού συγγραφέα και του Ποιητικού Θεάτρου, που στην Ελλάδα φθίνουν. Σύντομα ετοιμάζω νέα παραγωγή με τίτλο “Νερό, αέρας, γη, φωτιά”, ενα ποιητικό παραμύθι για την πορεία της αγάπης των ανθρώπων.

Γράφω ποιήματα μεμονομένα ή ποιητικά κείμενα, μελετάω και διδάσκω την ποίηση, όσον αφορά στην απόδοσή της στη σκήνή, δημιούργησα το Περιοδικό Μαύρο Πρόβατο, όπου όλοι οι καλλιτέχνες, κυρίως ποιητές, μπορούν δημοσιεύσουν τη δουλειά τους, χωρίς να κριθεί από το αν είναι “καλή ή όχι”. Το αφήνουμε αυτό στους αναγνώστες και το χρόνο.

Επίσης, γράφω έργα για θέατρο, στίχους, πεζά, φιλοσοφικές σκέψεις και κείμενα που έχουν στόχο την κοινωνική αφύπνηση προς ένα ανώτερο και πιό έξυπνο είδος αθρώπου. Έναν άνθρωπο με καλή καρδιά. ‘Εχω στο ενεργητικό μου 4 τυπωμένα βιβλία ποίησης και πολλά άλλα που παραμένουν προς έκδοση, σε όλα τα παραπάνω είδη.

Τρέχω εκδηλώσεις ποίησης, τις Αυθεντικές Ποιητικές Κυριακές, όπου οι ποιητές μπορούν να έρθουν και να διαβάσουν ελεύθερα τα ποιήματά τους, να ακούσουν ποιήματα άλλων και να συζητήσουν και να ανταλλάξουν γνώσεις και πληροφορίες και να καλυτερεύσουν τη δουλειά τους.

Στο κανάλι μου στο Youtube, θα βρείτε την εκπομπή Ποίηση: Η κλωστή και η Σχισμή, που μπλέκει η θεατρική απόδοση της εκφώνησης της ποίησης με βίντεο αίσθησης μικρού μήκους ταινιών.

Φωτογραφίζω. Ψάχνω πολύ το θέμα φωτογραφία, ίσως από ντροπή, μιας και θεωρούσα μέχρι πριν κάποια χρόνια πως η Εικόνα είναι κάτι λιγότερο αξιοπρεπής από το Λόγο και πως δεν μου ταιριάζει. Βλέποντας πως κάνω τρομακτικό λάθος, άρχισα να το διορθώνω και να εντρυφώ. Ξεκίνησα με τη γυμνή φωτογραφία κι ας είναι τετριμμένο θεωρητικά το θέμα της, επειδή αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως ειναι η στιγμή του κλικ, που απαθανατίζει μια στιγμίαια έκφραση του φανερού με γυμνό μάτι εσωτερικού κόσμου των ανθρώπων, τόσο σα να τους βλεπουμε σε μια προσωπική στιγμή τους, χωρις αυτοί να μπορούν να μας δουν και χωρίς εμείς να διακόπτουμε τη ροή της στιγμής τους. Σιγά σιγά, ανοίγομαι και σε άλλα είδη φωτογραφίας, αυτή τη στιγμή σε πορτραίτο και κοινωνική φωτογραφία. Δείτε δουλειά μου στο 500px.com και στο Instagram.com.

Είμαι αρκετά δραστήριος στα κοινωνικά θέματα. Κάθε τόσο καταπιάνομαι με ό,τι μπορώ να βοηθήσω, όχι μόνο με κοινωνικά ευπαθείς ομάδες αλλά και με το διπλανό μας άνθρωπο ή το διπλανό μας αδέσποτο ζωντανό, που χρειάζεται τη βοήθειά μας. Τελευταία κοινωνική δράση ήταν το #SaveFedora, όπου σώσαμε ένα πανέμορφο κοριτσάκι, τη γάτα Fedora. Στα άμεσα σχέδια μου είναι το ανέβασμα μιας παράστασης που απευθύνεται τόσο στους ακούοντες θεατές όσο και στους κωφούς, με το έργο μου “Πέτρα στο Νερό”, όπου τίποτα δε θα αποτελεί διερμηνεία ή μετάφραση κάποιου άλλου αλλά όλα θα απευθύνονται σε ίσους θεατές, με ίση και κοινή αντίληψη για το έργο.

Οπως βλέπετε, ασχολούμαι με πολλά και διάφορα πράγματα, που έχουν μια κάποια κοινωνική προέκταση. Τα μεταχειρίζομαι όλα με όσο περισσότερο σεβασμό μπορώ. Όσοι με γνωρίζετε προσωπικά, το ξέρετε καλά. Όσοι δε με γνωρίζετε -ακόμα-, θα χαρώ πολύ να με γνωρίσετε και να συζητήσουμε για τα πράγματά μας, τις οπτικές μας, τα όνειρά μας, τα σχέδιά μας, τις αγάπες μας και τους φόβους μας.

Στα ζωή τα αντιλαμβάνομαι όλα κβαντικά. Κατά τη γάτα του Σρόντιγκερ. Γι’ αυτό, αν μπορώ να με περιγράψω με μια φράση θα σας έλεγα πως:

Είναι μια περαστική σκιά ανάμεσα στους ανθρώπους, που φιλοδοξεί να αφήσει κάποιο αποτύπωμα…

Μην ξεχάσω να σας πω πως είμαι πατέρας τεσσάρων υπέροχων πλασμάτων. Των γατών Λούνα, Όμπερον και Φεντόρα και του σκύλου Λάσλο. Δείτε τις φωτογραφίες τους στο προσωπικό μου Instagram.

Μέχρι πριν απο μισό περίπου χρόνο δε γνώριζα το Patreon.com. Αγνοούσα την ύπαρξή του. Μου πήρε αρκετό καιρό να το επεξεργαστώ (δεν είμαι πάντα τόσο αργός ή γρήγορος με τα πράγματα) και να καταλήξω στο πως να απευθυνθώ σε εσάς και το γιατί. Κι ακόμα, αν ζητήσω κάτι απο εσάς, τι έχω να προσφέρω πίσω.

Θέλω να αρχίσω να απομακρύνομαι από τις πρακτικές καθημερινές διαδικασίες εργασίας. Θα ήθελα να αφοσιωθώ στα καλλιτεχνικά και στα κοινωνικά μου προτζεκτς, μέσω των οποίων πολεμάω για την επιβίωση τόσο διαφόρων θεμάτων στην τέχνη και την κοινωνία, όπως το άνοιγμα της ποίησης προς το ευρύ κοινό (στην Ελλάδα τώρα άρχισε να γίνεται, κυρίως μέσω των εκδηλώσεών μου), την αναβίωση του θεατρικού συγγραφέα, του ποιητικού θεάτρου, της ανοιχτής σκέψης, της ανθρωπιάς και την επιβίωση τη δική μου και της δυνατότητας να συνεχίζω τα πρότζεκτς μου με τα οποία ασχολούμαι.

Δώστε μου το μικρό σπρώξιμο που χρειάζομαι. Πολεμάω για όλους μας.

Ό,τι παράγω σαν εκπαιδευτικό ή καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, το κάνω με γνώμωνα την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο. Ένα κομμάτι αυτού, το κρατάω για μένα.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει το εξής. Το Patreon παίρνει τη ρίζα του από τη λέξη “Πάτρονας: κάποιος που πατρονάρει, που προστατεύει κάποιον”. Κάποιος που δίνει την ελευθερία, κοινωνικά ή οικονομικά, να παράγει [στην περίπτωση αυτή Τέχνη Κοινωνικές Δράσεις], χωρίς να χρειάεται να δεσμέυεται από την εργατική πρακτικότητα της ζωής. Στην Αναγέννηση (αλλά και σε άλλες χρονικές περιόδους) οι πάτρονες-προστάτες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή πολύ σημαντικών κομματιών τέχνης, που χωρίς τη βοήθειά τους δε θα μπορούσαν να έρθουν στο φως. Εσείς ρίχνετε ένα φιλοδώρημα στο βαζάκι μου κι αυτό μου επιτρέπει να γράφω την ποίηση που εκτιμάτε, να εκπαιδεύω για το θέατρο και την ποίηση, να σκηνοθετώ, να οργανώνω ανοιχτές εκδηλώσεις, να κάνω εκπομπές ανάδειξης νέων καλλιτεχνών, να φωτογραφίζω, να προσπαθώ να βρίσκω νέους δρόμους για την εξυγίανση των διαδικασιών των τεχνών και να συνεχίζω τις κοινωνικές μου δράσεις σε διάφορα πεδία, κρατώντας όλα αυτά όσο το δυνατόν δωρεάν κι ανοιχτά προσβάσιμα για όλους. Το λίγο σας δηλαδή, μπορεί να επιστρέψει πολύ σε εσάς αλλά και άλλους που μπορεί να τυχαίνει να μη μπορούν.

Που πηγαίνουν τα χρήματα:

Δίνοντας από όσο λίγο όσο 1 ευρώ, το ποσό που θα μαζεύετε θα κατανέμεται με βάση τις ανάγκες. Όντως στο πεδίο της καλλτεχνίας και την εκπαίδευσης, έχω μάθει να περνάω με λίγα. Είμαι Σπαρτιάτης και Διογένης. Τα προσωπικά μου έξοδα δεν ανέρχονται σε πολλά ευρώ, πέρα από πάγια έξοδα διαβίωσης τα οποία λίγο πολύ είναι αυτά:

– Ρεύμα
– Νερό
– Ίντερνετ
– φαγητό για μένα
– Φαγητό για τις γάτες και το σκύλο μου.

Τα υπόλοιπα χρήματα θα ήθελα να τα διαθέσω στους εξής τομείς (με κάποιες εξαιρέσεις όπου κριθεί απαραίτητο):

– Οργάνωση παραγωγών παραστάσεων κι εκδηλώσεων με κοινωνικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο
– Σεμινάρια (δωρεάν αν μπορώ), εντός κι εκτός Αθηνών, για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής
– Αγορά (όπου χρειαστεί) εξοπλισμού για τα διάφορα προτζεκτς που τρέχουν
– Προγράμματα βοήθειας διαφόρων κοινωνικών δράσεων, με γνώμονα όχι την αυτοανάλωση σε αυτές αλλά τη δημιουργία σταθερής βιωσιμότητας στην εφαρμογή τους, κατα το “μην ταίσεις κάποιον που πεινάει, μάθε τον να ψαρεύει”.

Η λογική πίσω από την καμπάνια είναι να μη χρειαστεί να αναλώνω το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μου σε εργασίες που δε θα ωφελήσουν ούτε εμένα ούτε τους αποδέκτες όλων των παραπάνω διαδικασιών, δηλαδή εσάς. Αν κάτι μείνει πίσω από μένα στον κόσμο μετά τη φυγή μου, θα είστε μέσα σε αυτούς που θα έχουν συμβάλει σε αυτό. Αν όχι, τότε εσείς θα με έχετε κέρασει από μια τυρόπιτα το μήνα κι οι δυό μας, εγώ κι εσείς, θα έχουμε την αξιοπρέπεια της προσπάθειας που κάναμε, από κοινού.

Και φτάσαμε στο σημαντικό κι εύλογο κομμάτι. Εσείς τι κερδίζετε.

Όπως θα δείτε στα κουτάκια, μπορείτε να κάνετε επιλογές ανάμεσα σε ποσά από 1 μόλις ευρώ. Ανάλογα με το ποσό που θα επιλέξετε, θα έχετε κι αντίστοιχες απολαβές. Από προσωπικές ευχαριστίες, αναφορές στις δράσεις μου, pre-releases σε υλικό (κείμενα, φωτογραφίες), υλικό από την καθημερινότητα μου και τις ώρες δουλειάς μου, ηλεκτρονικά βιβλία ποίησης, θεάτρου, πεζά, άρθρα, πρόσβαση κλειστού γκρούπ που θα αποφασίζει με ψήφο τι θα ήθελε να με δει να φτιάχνω, τι σεμινάριο να κάνω, τι είδος φωτογραφίας, ελεύθερη ή μειωμένη είσοδο σε παραστάσεις, συναυλίες και πολλά άλλα που θα μπορέσω να βάλω σε σειρά, εν τάχει, μολις η καμπάνια πάρει μπρος.

Διαλέξτε το ποσό που σας ευχαριστεί και δώστε μου δύναμη. Κανένα ποσό δεν είμαι μικρό. Και καμία ενημέρωση προς τα έξω με μια προσωπική σας μαρτυρία για μένα και τη δουλειά μου, δεν είναι αχρεάστη. Στηρίξτε με όπως μπορείτε.

Εσείς μου δίνετε την ευκαιρία να δημιουργώ για εσάς κι αυτή είναι η δουλειά μου.

Αντιλαμβάνομαι πως στη σημερινή εποχή, μπορεί να θέλετε να στηρίξετε στη δράση μου αυτή αλλά να έχετε τα χέρια σας δεμένα. Τα χέρια σας δεν είναι τόσο δεμένα όσο πιστεύετε. Υπάρχουν ακόμα πράγματα που μπορείτε:

Μιλήστε στον κόσμο για μένα και την καμπάνια μου, στην καθημερινή ζωή και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, facebook, twitter, instagram, snapchat, pinterest κι όπου αλλού θεωρήσετε ταιριαστό (χωρίς να ενοχλήσετε) και χρησιμοποιήστε ελέυθερα (μια λέξη που μου αρέσει πολύ) οποιοδήποτε υλικό από το προσωπικό μου σαίτ και τα κοινωνικά μου δίκτυα για την προώθηση αυτή. Θα βρείτε αρκετό στο MrEviltheory.com και τη σελίδα μου MrEviltheory στο facebook. Εγγυηθείτε για μένα και την τέχνη μου.

Σας ευχαριστώ πολύ που αφιερώσατε χρόνο να διαβάσετε όλη αυτή τη μακριά περιγραφή! Και να θυμάστε: Η θάλασσα κυμα-κύμα, σιγά-σιγά, τρώει το βράχο. Μαζί μπορούμε.